2013. április 25., csütörtök

Mustáros tarja



Hozzávalók 4 före:


60 dkg csont nélküli sertéstarja
6 ek mustár
durvára darált feketebors

olaj vagy zsír




Hagymás krumplihoz:


1 kg krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 ek olaj


Elkészítés:


A tarját közepesen vastag 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Széleit bevagdossuk, hogy ne ugorjon össze a hús sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, mustárral mindkét oldalát bekenjük és félretesszük.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük.
A hús mindkét felét a felhevített zsiradékon kb 8-8 percig sütjük, kivesszük.
A megmaradt zsiradékhoz adjunk 1 ek olajat, majd tegyük rá a felszeletelt vöröshagymát és az aprított petrezselymet, majd adjuk hozzá a krumplit, kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma világosbarnára sül. Ha szükséges utánasózunk.
A húst tálra szedjük, majd a hagymás-petrezselymes krumplival tálaljuk.














   

Carbonara szarvasgomba olajjal








Hozzávalók 4 före:


400 g durum spagetti tészta
4 db egész tojás (nagyobb fajta)
2 db tojássárgája
100 g pancetta
1/2 ek hideg vaj
személyenként 1 tk szarvasgombás olívaolaj
50 g frissen reszelt parmezán sajt
0,5-1 dl a tészta főzővízéből

frissen őrölt fekete bors




Elkészítés:


A tojásokat egy habverővel felverjük, majd a reszelt sajtot hozzáadjuk, sózzuk, erőteljesen borsozzuk, és félretesszük.
A tésztát szokás szerint kifőzzük, ne felejtsünk el félretenni a főzővízéből.
Ezalatt a pancettát felkockázzuk, majd egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, félrehúzzuk, és még melegen hozzákeverjük a tésztát, ezután ráöntjük a tojásos-sajtos masszát, végül a tészta főzővízéből annyit, amennyi szükséges.
A legvégén a hideg vajat jól elkeverjük benne.
Tálaláskor meglocsoljuk a szarvasgombás olajjal.






2013. április 12., péntek

Legegyszerűbb zserbó


Hozzávalók 8 főre:







35 dkg átszitált liszt
20 dkg vaj/margarin
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
fél dl tej
1 tojás
csipetnyi só
30 dkg dióbél darálva
6-7 ek porcukor
10 ek házi sárgabaracklekvár (1 kisebb üveg)

bevonáshoz:
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés:


A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel. Az élesztőt elkeverjük a tejjel és 1 ek cukorral, felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, cukrot, csipet sót és tojást, kidolgozzuk, majd 3 részre osztjuk a tésztát.
Mindegyiket lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. (Nem gáztepsi nagyságúra, kisebbre, kb. lasagnés tepsi nagyságúra).
A legelső lapot beletesszük a tepsibe, rásimítjuk a lekvár felét, és megszórjuk a porcukorral összekevert dió felével. Erre a jön a következő tésztalap, majd ugyanígy a maradék lekvár és a porcukros dió.
A legutolsó lapot üresen hagyjuk, csak megszurkáljuk a tetejét. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezután 180 fokos sütőbe téve 30 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk, hogy egy kicsit hűljön, aztán a vízgőz felett felolvasztott csokoládéval bevonjuk. Hagyjuk megdermedni a csokoládét, majd meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Csirkés-zöldséges pirított mie tészta




Sokak kérésére feltettem ezt a receptet.
A zöldségeket bátran variálhatjuk kedvünk vagy meglévő  alapanyagunk szerint.A lényeg,hogy kis adagokban,ropogósra,2-3 percig,nagy lángon pirítsuk.
A legjobb ízhatást wokban érhetjük el.

                                                 Hozzávalók 4 főre:



2 cs mie tészta (500 g)
30-40 dkg csirkemellfilé
2 szál szárzeller
1 nagy lilahagyma
1 nagy sárgarépa
2-3 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba (shiitake)
bambusz, ceruzabab, mungóbabcsíra ízlés szerint
1,5 dl sötét szójaszósz
1 ek étkezési keményítő
2 tk cukor

zsiradék a sütéshez



                              Elkészítés:


A szójaszósz felét az étkezési keményítővel elkeverjük, majd beleforgatjuk a lapokra vagy csíkokra vágott csirkemellet. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a sült zöldségeket.
Nagyobb, de vékonyabb darabokra vágjuk a zöldségeket, és külön-külön egy felforrósított wokban nagyon kevés olajon megpirítjuk 2-3 perc alatt,rázva-dobva. Egy tálra kiszedegetjük.
A csirkemellet lecsepegtetjük, majd szintén a felforrósított wokban egy kevés olajon kevergetve megpirítjuk, finoman sózzuk.
A mie tésztát nem kell főzni, csak forró vízben 3-4 percig állni hagyni, majd leszűrni.
Wokba beleöntjük a maradék szójaszószt, majd a cukrot elkeverjük benne, beletesszük a leszűrt tésztát, húst és a zöldségeket.
Összeforgatjuk, és addig sütjük, míg a tészta fel nem veszi a szójaszószt. Szükség szerint ízesíthetjük tovább cukorral és sóval. Aki szereti, chiliszószt is tehet bele.

2013. április 11., csütörtök

Erdélyi tárkonyos húsgombócleves









Hozzávalók 4 személynek:

                Húsgombóchoz:

25 dkg apróra darált sertéscomb
1 kisebb tojás
1 zsemle
2 gerezd kisebb fokhagyma reszelve
1 tk só
frissen őrölt feketebors
1/2 csokor aprított friss petrezselyem

             Továbbá:

2 közepes sárgarépa
2 kisebb fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 nagy fej hagyma
2 nagy ek olaj
1 púpozott tk édesnemes fűszerpaprika
1 tk só

Sűrítéshez:

4 ek tejföl
1 nagy ek liszt
fél dl víz
1 tk  ecet(tárkonyecet)
2 ek aprított friss tárkony(lehet szárított is)




Elkészítés:

A zsemlét beáztatjuk vízben,majd alaposan kinyomkodjuk,majd a húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt.Félretesszük.
A hagymát felaprítjuk,a zöldségeket csíkokra vágjuk.(Ne nagyon vékonyra).A felhevített olajon megfuttatjuk a hagymát,és a zöldségeket,félrehúzzuk elkeverjük a pirospaprikával,majd felöntjük 1,2 l vízzel.
Sózzuk,vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk,és a leveshez adjuk.
Kis lángon,félig lefedve 30 percet főzzük.
A sűrítéshez valókat csomómentesre keverjük,majd besűrítjük vele a levest.Egyet forralunk rajta.

Torma és majonézes torma házilag









Hozzávalók:

50 dkg friss torma
350 ml forralt víz
6 ek almaecet
3 ek 15%-os ecet
3 púpos ek méz
2 csapott ek cukor
1 púpozott tk só
Majonézes tormához:

3:1 arányban keverjük a majonézhez a tormát





Elkészítés:

A torma kivételével a forralt vízben elkeverjük a hozzávalókat.
A tormát finomra reszeljük, vagy aprítógépben leturmixoljuk. (Én az utóbbit részesítem előnyben, így nem csípi a szememet.)
Ráöntjük a fűszeres vizet, összekeverjük. Negyed órát állni hagyjuk, majd leszűrjük. A levéből annyit tegyünk félre, amennyi az üvegekbe töltéskor a tormára öntünk. Ne legyen túl vizes, de ne legyen száraz sem. A közepes mértéket próbáljuk eltalálni.
Kicsit kihűtjük, majd jól zárható üvegben hűtőben tároljuk.
Majonézes tormához: 3 adag majonézt, 1 adag tormával elkeverünk.

2013. április 7., vasárnap

Libamájtorony borban párolt,karamellizált gyümölccsel





Nagyon szeretjük a libamájat,de az igazságot megvallva csak étteremben szoktunk enni.
Most azonban elhatároztam,hogy elkészítem én magam.Már a beszerzése sem volt annyira egyszerű,mint ahogy azt gondoltam,de megérte az utána járás,mert annyira gyönyörűségeset sikerült szereznem,hogy még nagyobb kedvet kaptam az elkészítéséhez,a mosáson kívül nem is kellett vele semmit csinálnom.
Mennyei finom volt...

Hozzávalók 4 főre:


  • 1 kg hízott libamáj vagy 50 dkg tiszta libamáj
  • 0.5 liter tej
  • 2 db alma
  • 2 db körte
  • fahéj,szegfűszeg(opcionális)
  • 3 dl fehér bor
  • 1 ek vaj
  • 1 ek cukor(nádcukor)
  • fehér bors
  • 2 ek libazsír




Elkészítés:


Ha hájas májunk van,akkor a hájat lefejtjük,megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk.Egy magasabb falú lábasban kb 1 dl vízzel feltesszük főni,letakarjuk kb 20 percig sütjük közepes lángon.Ezután levesszük a fedőt és tovább sütjük 25-30 percig,egészen addig amíg szép aranybarna nem lesz a tepertő.Ezután fémszűrővel leszűrjük,a zsírt érdemes itt már abba az edénybe tenni,amiben tárolni fogjuk,egy kicsit hűlni hagyjuk,majd hűtőben megdermesztjük.
A májat egy üvegtálba tesszük,felöntjük a tejjel és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk érlelődni.Felhasználás előtt leöntjük a tejet róla,leszárítjuk,majd szobahőn hagyjuk egy kicsit felmelegedni mielőtt megsütnénk.
Az almát és a körtét magházától eltávolítjuk,majd egy kicsit vastagabbra szeleteljük,vágjuk,lábasba téve,felöntjük a borral,tetszés szerint fűszerezhetjük fahéjjal illetve szegfűszeggel,kb 4 percig pároljuk,leszűrjük,félretesszük.
A májat ujjnyi szeletekre vágjuk,fehér borssal fűszerezzük,majd mindkét oldalát zsíron,közepes lángon kb 3-3 percig sütjük,finoman sózzuk.
A vajat felolvasztjuk,hozzáadjuk a cukrot és kevergetés nélkül karamellt készítünk,amiben a gyümölcsöket megforgatjuk.
A májjal felváltva tornyot készítünk belőle.