2014. április 10., csütörtök

Reform medvehagymás cipó dagasztás nélkül




Az utóbbi időben nagyon el volt savasodva a szervezetem és ez már a mindennapjaimban problémát jelentett.
Ezért döntöttem,és belekezdtem egy olyan diétába,ami lúgosítja a szervezetet.
Az élesztő teljes mértékben kerülendő,így az összes kenyér,péksütemény vele együtt.
Hogy ne legyen annyira egyszerű a dolgom,a finomliszt is Étkezés szempontjából szerintem egy könnyen tartható diéta,mivel  szénhidrátot lehet enni,viszont rengeteg termék tartalmaz lisztet,cukrot,tejet és olyan alapanyagokat,amit ebben a diétában nem lehet alkalmazni a legkisebb mértékben sem,ettől lesz nehéz dolgunk.
Ki kellett találnom egy kenyér receptet,attól függetlenül,hogy nem vagyok egy nagy kenyérevő,de a reggeli mindig kéréses volt,hogy mi legyen?
Közben megvettem nemrég életem legdrágább kenyerét:Paleo kenyeret vásároltam,25 dkg-osat 700 forintért,és nagyon nem volt finom,így ez is kilőve.
Nem volt más hátra,minthogy kikísérletezzem a számomra megfelelő kenyeret.
És sikerült :)
Nagyon finom kenyeret sikerült sütnöm,ami 3 napig is puha marad,és talán ami az egészben a legjobb,hogy bátran variálható az ízesítése.
Most a medvehagymára került a sor.
De készítettem köménnyel,borssal,zöldfűszerekkel is.
Az olajat is le lehet cserélni és a liszteket is.




                                                            Hozzávalók:

20 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
2 ek tökmagliszt vagy tökmag darálva(De el is hagyható)
2 tk só(himalája,parajdi)
1 kk szódabikarbóna
1 kispoharas joghurt
ugyanennyi víz
fél dl olaj(olíva vagy hidegen sajtolt olaj)
fél csokor medvehagyma aprítva



                             Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A száraz alapanyagokat összekeverjük,a folyékonyat ugyanígy.
Majd egyneműsítjük egy  fakanállal,de csak addig kevergetjük,még össze nem áll,majd cipót formálunk belőle.
Nem szabad sokáig,mert akkor túl sűrű lesz a tésztája.
Egy éles késsel hosszában és keresztben is vágjuk meg a tetejét,így sütéskor nem fog szétnyílni.
Sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy kisebb formába tesszük,35 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve kihűtjük.
Frissentartó fóliába csomagolva sokáig friss marad.