2015. október 25., vasárnap

Fokhagymás-sós kifli







Október 23.-án szinte semmi sincs nyitva.
A legjobb alkalom arra,hogy mi magunk süssük meg a reggeli pékárut,így legalább tudjuk mi van benne,arról nem is beszélve,hogy mennyire szeretem azt az illatot,ami ilyenkor bejárja az egész konyhát,az ízéről meg nem is beszélve.....




                                                         Hozzávalók 16 darab kiflihez:

600 g tönkölybúza liszt
1 kis evőkanál vaj
1 kis evőkanál zsír
1 tasak szárított élesztő vagy 1 db friss
200 ml zsíros tej
3 tk só
1 tk cukor
1 ek fokhagymás olaj(nekem mindig van itthon olívaolajjal elkevert,tört fokhagyma,amit csatos üvegben a hűtőben tárolok).



A tejből elveszünk fél decit,meglangyosítjuk,elkeverjük benne a  cukrot,és az élesztőt,felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk,hozzáadjuk a sót,a zsiradékokat,a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Jól megdagasztjuk,(én erre  a konyhai robotgépemet használom),labdává gyúrjuk.
Meleg helyen 2 órát kelesztem.
A sütőt 210 fokra melegítem(légkeveréses),és az aljába teszek egy kis lábosba vizet.
Ezután kettévágom a tésztát,és mindkettőt jól kinyújtom kör alakúra.
Nyolcakba vágom őket és kiflit formázok belőlük.
Sütőpapíros tepsire teszem őket,lespriccelem vízzel  tetejüket,majd nagy szemű sóval meg is szórom a kifliket.
kb 18 percig sütjük.




2015. október 15., csütörtök

Tortilla tészta házilag





Azoknak az embereknek valószínűleg könnyebb az életük,akik nem olvasgatják el az élelmiszerek összetételét,vagy legalábbis a bolti bevásárlással fele annyi idő alatt végeznek :)
Én nem tartozom közéjük,mivel minden egyes általam nem ismert vagy új élelmiszert jó alaposan megvizsgálok,kicsit bogaras vagyok ebben a témában.
Talán mondanom sem kell,hogy egy előre elkészített,gyári tortilla mennyi adalékanyagot tartalmaz,elkeserítő...
De mivel nagyon szeretjük a mexikói ételeket,így kikísérleteztem egy tökéletes tortilla receptet,amivel nagyon könnyű is dolgozni.
Íme a recept:




                                      10-12 darabhoz:



450 gr liszt(fehér tönkölyt használok,de bármelyik jó)
60 gr vaj
30 gr zsír
1 ek só(himalája)
200 ml forró víz




A lisztet elkeverjük a sóval.
Hozzáadjuk a zsiradékot,összemorzsoljuk.
Fokozatosan beleöntjük a forró vizet,dagasztógéppel vagy kézzel rugalmas tésztává gyúrjuk.
Vizes konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük.
Kigombócozzuk a tésztát,kb 10-12 darab lesz belőle.
Lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk.aki nem boldogul vele tegye 2 zsírpapír közé és úgy nyújtsa ki.
Ezután vastag,nagyon forró serpenyőben oldalanként kb 10 másodpercig sütjük.
Megtölthetjük ízlés szerint.
Nekünk a kedvencünk egy darált húsos,paradicsomos,kukoricás,babos mártás chilivel,amit fokhagymás tejföllel tálalok.


2015. október 14., szerda

Levendula szörp házilag





Idén nyáron egy levendula farmon jártam a Kislányommal fotózni.
Összekötöttük a kellemeset a hasznossal és szedtük 2 nagy csokor levendulát.
Teljesen vegyszermentes gazdálkodás,így egyértelmű volt számomra,hogy levendula szörpöt fogok készíteni belőle.
Legalább 1 hónapig egy konyharuhán hagytam,hogy kiszáradjon.
Aztán leszedtem a virágokat.
2 liter vizet felforraltam a cukrokkal,miután felolvadt hozzáadtam a  levendulavirágokat,5 percig főztem,majd egy nagy üvegtálba öntöttem,és letakarva 2 napot hagytam ázni.
Ezután leszűrtem,felforraltam,a kifacsart,leszűrt citromlével ízesítettem.
Kifőzött üvegekbe töltöttem,takaróba csavartam,és 3 napig dunsztoltam.
Ezután mehettek is fel a kamra polcra.
Felbontás után hűtőben tároltam.





                                 Hozzávalók:

2 nagy csokor levendula
250 g nyírfacukor
2 ek folyékony stevia
200 ml finomítatlan nádcukor
4 db citrom leve(leszűrve)
2 l víz







Gorgonzolás,bazsalikomos gnocchi





Szívemhez mindig is az olasz ízvilág állt a legközelebb.
Tészta,fokhagyma,olívaolaj,paradicsom,bazsalikom,nélkül el sem tudnám képzelni az életet.
Idén végre sikerült eljutnom Olaszországba.
A gasztronómia egyik őshazájába.
Itália  messzi híres ételeiről és kultúrájáról már rengeteget láttam tévéműsorokban,olvastam szakácskönyvekben,és persze hallottam is.
Nápoly mellett volt a szállodánk,de természetesen az egész Amalfi-partot végigjártuk,végig kóstoltuk.
Felejthetetlen ízek,illatok,élmények.
A csúcspont az autentikus nápolyi pizza volt...
Hát az valami eszméletlen finom.
Erről egy későbbi receptnél fogok bővebben írni.
A másik gasztro élmény a tradicionális,házi pihe-puha gnocchi volt,amit most szerettem volna a konyhámban reprodukálni.
Én olasz durumliszttel készítettem,de megfelel a hagyományos búzaliszt is.



                                      Hozzávalók:

500 gr  gnocchi (lehetőleg friss)
100 g gorgonzola 
2 mogyoróhagyma
250 ml tejszín
100 ml fehérbor(elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1/2 ek vaj
fehérbors

friss bazsalikom ízlés szerint


 Az olajat és a vajat felhevítjük,a  hagymát,fokhagymát megtisztítjuk,felaprítjuk,üvegesre pároljuk.
Hozzáöntjük a tejszínt,majd a feldarabolt gorgonzolát felolvasztjuk benne.
Hozzáöntjük a bort,fűszerezzük,10 percig főzzük.
Ezalatt a gnocchit elkészítjük.
Ha szükséges a mártást felhigíthatjuk a gnocchi főzővizével.
Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.






2015. október 8., csütörtök

Magyaros tárkonyos sertésraguleves






Egy igazán finom,tartalmas,laktató leves a hűvösebb napokra :)

Hozzávalók:

450 gramm zöldbab
400 gramm sertéslapocka
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl(zsírosabb)
1 sárgarépa
1 fehérrépa
egy kicsi zeller
3 -4 fej csiperkegomba
2 ek liszt(fehér tönköly)
1 nagy ek sertés vagy mangalicazsír
2 tk fűszerpaprika
só 
bors
tárkony


 A zöldbabot és a zöldségeket megtisztítjuk,felvágjuk.
Az apróra vágott hagymát üregesre pároljuk a zsíron,félrehúzzuk megszórjuk a fűszerpaprikával,felöntjük 1 dl vízzel,zsírjára pirítjuk.
Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott húst,fűszerezzük sóval,borssal,áttört fokhagymával,tárkonnyal.
Fedő alatt a saját levében pároljuk kb 30 percet.
Ezután felöntjük 1.9 l vízzel,beletesszük a zöldségeket,további 30 percet főzzük.
A lisztet elkeverjük a tejföllel,majd behabarjuk vele a levest.
Készre főzzük,a végén még egy kis tárkonnyal fűszerezzük.